Nájemní byty – inzercí ubývá, zájem roste! Čeká nás nájemní smršť?

Zatímco v loňském roce čekal pražský byt v inzerci na nové nájemníky průměrně 78 dní, dnes se na webu ani neohřeje. Doba inzerce klesla o 68 %. I přes rostoucí ceny nájmů zájem o nájemní byty raketově roste. Uvažujete o bydlení v pronájmu nebo naopak chcete svůj byt pronajímat? Na obojí je teď ten nejvyšší čas!

Češi jsou známí jako národ, který nejraději „bydlí ve svém“. I proto loňské nízké úrokové sazby hypoték znamenaly takový realitní uragán. Nicméně dnes je situace jiná, dalo by se říci, úplně opačná.

Zatímco v loňském roce jsme byli svědky toho, jak všichni chtěli nakupovat byty „o sto šest“, poptávka bytů ke koupi astronomicky převyšovala nabídkuceny letěly raketově vzhůru, dnes podobný trend sledujeme u nájemního bydlení. Vysoké úrokové sazby hypoték znamenají jednak to, že si mnozí nemohou koupi bytu dovolit, protože jim banka po propočtu nepůjčí tolik, kolik dnes byty stojí, a jednak se mnohým do koupě ani nechce, protože už to není tak výhodné.

Zájem o nájemní byty raketově roste i díky uprchlické krizi

Už dávno minula doba, kdy pandemie COVID-19 znamenala odliv zahraničních turistů a snížený zájem o krátkodobé nájmy typu Airbnb. Jsme naopak v době, kdy k nám ze zahraničí, zejména z Ukrajiny zasažené válečným konfliktem, přichází lidé se zájmem o nájemní bydlení. A nejsou to lidé hledající krátkodobé zázemí, naopak. Na Ukrajině je situace stále nepředvídatelná, a proto ukrajinští uprchlíci hledají nájmy dlouhodobé. To v kombinaci s již rostoucí poptávkou po nájemních bytech ze strany Čechů u nás vytváří obdobnou situaci, jakou jsme sledovali loni na trhu s nemovitostmi na prodej. Ceny nájmů tuto situaci přirozeně zrcadlí.

Aktivních inzerátů s nabídkami bytů k pronájmu ubývá

Zájem o nájemní byty raketově roste, což se přirozeně projevuje na úbytku nabídek nájemních bytů na trhu. Tento vývoj je patrný i na statistikách portálu Sreality.cz. Zatímco ještě v lednu letošního roku bylo v Praze aktivních 8 000 inzercí bytů k pronájmu, následující měsíce toto číslo pozvolna (a později rapidně) klesalo – v únoru 7 803 inzercí, v březnu 7 539 inzercí a v minulém měsíci, v červenci, jsme se dostali už na 4 938 aktivních nabídek. Oproti červenci loňského roku se jedná o 57% úbytek aktivních inzercí! Obdobně to vypadá u nově přidaných inzerátů. Zatímco v lednu přibylo na portál Sreality.cz 3 802 nových inzerátů pražských bytů k pronájmu, v červenci už jen 2 680 nových inzerátů.

Nájemní byty v Praze: Počet aktivních inzercí meziročně klesl o 57 %

A to se zatím bavíme pouze o poklesu v letošním roce. Pro zajímavost porovnejme čísla s daty z loňského roku. V červenci 2021 bylo na portále Sreality.cz aktivně inzerováno v Praze 11 366 bytů k pronájmu a nově přidaných z toho bylo 3 447. Letošní červenec znamenal s 4 938 aktivními inzercemi oproti loňskému roku 57% pokles aktivních nabídek. Počet nových nabídek klesl na 2 680.

Nájemní byty mizí z inzerce v průměru za 25 dní

Zajímavá jsou i další čísla související s živějším pohybem na nájemním trhu. Průměrná doba inzerce nájemního bytu v Praze se oproti loňskému červenci zkrátila o 68 % na pouhých 25 dní, přičemž průměrný počet zobrazení takového inzerátu za den stoupl o 323 % na 169 návštěv denně.

Lidé si uvědomují, že ne vždy je vlastnictví nemovitosti výhrou v loterii

A jak vnímáme změny u nás v Novorentu? Samozřejmě i my pozorujeme jak rostoucí poptávku po nájemním bydlení, tak stále se zužující výběr. Lidé si v dnešní turbulentní době uvědomují, že ne vždy je výhrou být vlastníkem nemovitosti, zvláště v nejisté době. Ať už to s sebou nese starosti se splácením hypotéky nebo náklady na údržbu domu, je to pro mnohé zbytečná starost navíc.

Nájemní bydlení v ČR: přiblížíme se západu Evropy?

Zatímco Češi jsou zvyklí bydlet ve svém, jak už jsme předesílali v úvodu, v západní Evropě není nic neobvyklého zůstávat v pronájmu. V ČR vlastní nemovitost ke svému bydlení skoro 80 % obyvatel, proti tomu v EU se průměr pohybuje na necelých 70 %. Nicméně přímo u konkrétních zemí vidíme, že například v Německu bydlí ve vlastní nemovitosti pouze 50,4 % obyvatel a podobný trend je patrný i u ostatních západních států.

Ceny nájmů jsou výše než před pandemií

Zatímco v době pandemie jsme hovořili o poklesu průměrné výše nájemného, nyní můžeme říct, že se ceny vrací na předcovidovou úroveň, popřípadě stoupají i výše. Naše společnost nabízí své služby v Praze, Plzni, Kutné Hoře, Kladně, Berouně, Nymburku, Poděbradech a Kolíně. Z naší praxe můžeme potvrdit, že současné ceny na trhu jsou zhruba o 6 % výše, než tomu bylo před pandemií.

Předpokládáme, že ceny nájemného budou kopírovat rostoucí inflaci. Na poptávce po nájemním bydlení se totiž nepodílí pouze rostoucí hypoteční sazby a uprchlická vlna kvůli válce na Ukrajině, ale i to, že prodejní ceny bytů jsou na svém maximu. Aktuálně se sice karty začínají obracet a nemovitosti ke koupi pomalu ale jistě zlevňují, nicméně v kombinaci s nejistou situací a inflací se chce do milionových úvěrů málokomu.

Nájemní bydlení v ČR – právě teď je nejvyšší čas na to si pronajmout i pronajímat!

Aktuálně ještě trh zajímavé nájemní byty nabízí, ale sami cítíme, že se nabídka stále zužuje. Pokud uvažujete o nájemním bydlení, je teď ta nejlepší chvíle ho aktivně hledat. Dá se předpokládat, že v nejbližších měsících se situace k lepšímu nezmění – ba právě naopak. Nabídka bude ještě užší.

Na druhou stranu je možná právě teď ten nejvyšší čas začít i u nás budovat stabilní trh s nájemním bydlenímpřiblížit se tak modelu západní Evropy. Rozvinutý nájemní trh by mohl celkové napětí spojené s otázkou bydlení a jeho (ne)dostupnosti rozvolnit, ale bude to běh na delší trať. Nicméně pokud uvažujete o pronájmu svého bytu, je právě teď rovněž ideální doba, protože poptávka je obrovská. Zájemci si budou na prohlídkách podávat dveře. Navíc roste zájem nejen o bydlení v krajských metropolích, ale i o nájemní bydlení mimo velká města.

Za nájemné o 22 % více než loni

Pokud bychom měli popsat aktuální poptávku odborným okem, tak v Praze rostou ceny nájmů nepřetržitě od poloviny roku 2020. Za příklad uvedeme průměrný byt v Praze. Z průměrné ceny 303 Kč za m2 (červenec 2021) stoupla výše nájemného takového bytu meziročně na 370 Kč za m2, výše nájemného tedy stoupla v průměru o 22 %.

Nájemní byty v Praze – Češi nejvíce hledají 3+kk na předměstí

Stále platí, že je rozdíl v poptávce ze strany Čechů a cizinců. Češi v Praze a okolí aktivně nejvíce vyhledávají právě nájemní byty o výměře 3+kk a preferují lokality na předměstí metropole – Modřany, Čakovice, Letňany, Vysočany či revitalizované brownfieldy, jakými je například obytný komplex Vivus Kolbenova nebo Parková čtvrť vzniklá zástavbou někdejšího nákladového nádraží Žižkov. Oblibě se dlouhodobě těší blízké okolí Prahy, jako jsou Stanice, Horoměřice či dokonce Říčany, kterým „hraje do karet“ skvělá dostupnost (vlak do Prahy odjíždí každých 10 minut!).

Cizinci si pronajímají nejčastěji zařízené garsonky v centru

V hledáčků cizinců jsou menší byty, nejčastěji zařízené garsonky vhodné k okamžitému nastěhování v centru Prahy. Zatím se dá tedy říct, že si poptávky Čechů a cizinců nekonkurují. Dá se ale předpokládat, že v „nájemní smršti“, ve které se ocitáme, se tyto dvě množiny propojí.

Příjem z nájmu bez výpadků? Jde to!

Jsme rádi, že i v nejisté době můžeme našim klientům nabídnout možnost pronajímat svůj byt s naprostým klidem. Pokud jste si pořizovali investiční byt s vidinou celoročního pasivního příjmu, můžeme vám zajistit příjem z nájmu bez výpadků a bez zbytečných starostí i v případě, že je váš byt krátkodobě neobsazen!


Zajímá vás, jak na pronájem bytu? Stáhněte si naši příručku pro majitele na ebook.novorent.cz.

Nezávazná poptávka

Související témata

Pronájem na dálku — Jak spravovat nájemní byt ze zahraničí?

Život na cestách nebo pracovní příležitosti v zahraničí – to jsou dobrodružství, které mnozí z nás touží zažít. Ale co dělat s bytem, když se ocitnete stovky či tisíce…
Přečíst více

Zvýšení nájemného: 5 věcí, díky kterým si budete moct říct o víc

Zvýšení nájemného? 5 věcí, díky kterým si budete moct říct o víc! V každém podnikání se snažíme maximalizovat svůj zisk – podnikáme k tomu nejrůznější kroky, snažíme se…
Přečíst více

Garantovaný nájem v Novorentu: Jak funguje?

V Novorentu vám můžeme slíbit, že svůj nájem dostanete vždy ve smluvené výši a včas – a to i tehdy, když váš byt není obsazený, když podnájemník s platbou…
Přečíst více

Přepis energií při pronajímání – nechat na sebe nebo přepsat na nájemníka?

Přepis energií při pronajímání bytu – je výhodnější energie přepsat nebo si je nechat napsané na sebe? Vytvořili jsme přehledné srovnání.
Přečíst více
menu-circlecross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram